Search

СЗО:28 предвремено родени бебиња во болницата Ал-Шифа се евакуирани во Египет

Вкупно 28 од 31 предвремено родено бебе во болницата Ал-Шифа вчера попладне се евакуирани во Египет, изјави извршниот директор на Програмата за здравствени итни случаи на Светската здравствена организација Мајкл Рајан на денешниот брифинг со новинарите во Обединетите нации.

Три од бебињата не отпатуваа во Египет затоа што беа повторно соединети со нивните семејства, рече високиот службеник за итни случаи на СЗО, Роб Холден, кој се јави на брифингот од Газа.

Бебињата, заедно со медицинскиот персонал вклучен во грижата за нив и членовите на семејството на персоналот, беа натоварени во конвој од шест амбулантни возила управувани од палестинската Црвена полумесечина. Сите бебиња го преживеаја патувањето на југ до граничниот премин Рафа и беа предадени на египетската Црвена полумесечина, каде што беа однесени во одделот за интензивна нега на педијатри.

СЗО помогна да се олесни евакуацијата на бебињата заедно со агенциите на Обединетите нации, вклучително и УНРВА и Канцеларијата на Обединетите нации за координација на хуманитарни прашања.

Треба да знаете
Последни објави