Search

Најмалку 48 новинари загинаа во војната меѓу Израел и Хамас

Прелиминарната истрага на Комитетот за заштита на новинарите (CPJ) покажа дека досега најмалку 48 новинари и медиумски работници се убиени од почетокот на израелско-палестинската војна Хамас.

Најсмртоносен ден за нив беше првиот ден од војната, 7 октомври, кога загинаа шест новинари и медиумски работници. Петмина новинари беа убиени на 18 ноември.

Убиени се 43 палестински новинари, четворица израелски и еден либанец.

ЦПЈ ги проучува сите извештаи за убиени, ранети или исчезнати новинари и медиумски работници во војната од 1992 година.

Од почетокот на војната меѓу Израел и Хамас, девет новинари се ранети, тројца исчезнаа, а 13 се уапсени.

Треба да знаете
Последни објави