Грутка не е единствениот знак за рак на дојка. Еве 5 други индиции

Дали знаете што да барате за рано откривање на рак на дојка? Ако вашата листа започнува и завршува со грутка, пропуштате некои важни знаци.

Останатите знаци вклучуваат повлечена, превртена или насочена надолу брадавица, набирање на градите што се појавува кога ги кревате рацете, губење на чувството во дел од градите, задебелување на кожата и брадавицата, вели д-р Ешли Парисер, медицински онколог на дојка и директор на услуги за преживување од рак на дојка во OSUCCC објави СНН

Тој додава дека недостигот на знаење е особено загрижувачки имајќи предвид дека повеќето видови на рак на дојка не се откриваат со грутка пронајдена преку допир.

Ракот на дојка останува најчестиот рак дијагностициран кај жените зад ракот на кожата, со нешто помалку од 300.000 нови случаи и 43.000 смртни случаи предвидени во 2023 година, според Американското здружение за рак.

„Иако правиме големи чекори во однос на откривањето и лекувањето, за жал живееме во свет каде што ракот на дојката сè уште е сериозна грижа за луѓето“, рече Парисер.

Скрининг мамограмите се важни за фаќање на рак на дојка во нивните најрани и најизлечиви фази, рече Парисер.

„Единствените карциноми на дојка што се лекуваат … се карциноми што се открива рано. Најдобар начин рано да го откриеме ракот на дојката е жените да одат на доктор веднаш штом забележат промена, а идеално е дури и пред да видат промена“, рече тој.

Треба да знаете
Последни објави