Search

Како да препознаете опсесивно-компулсивно нарушување?

Поранешниот фудбалер Дејвид Бекам неодамна во документарна серија на Нетфликс откри дека со години се бори со опсесивно-компулсивно пореметување.

Тој откри дека поради ова пореметување, кое му го загорчува животот, ноќе поминува часови чистејќи ја семејната куќа на Бекамови. Кај него сè во плакарите треба да е подредено по бои, линии и парови, поради што тој останува буден неколку часа откако неговото семејство ќе легне да спие.

Опсесивно-компулсивно пореметување или скратено ОКП е термин кој често се користи во секојдневниот говор за да се опише личност која има потреба сè да биде често и организирано. Сепак, ОКП е многу повеќе од тоа. Тоа е нарушување кое може да има драматично влијание врз животот на поединецот и кое во некои случаи бара сериозен третман.

ОКП е донекаде мистерија, бидејќи дури и научниците не се сосема сигурни што го предизвикува. Во некои случаи може да биде наследно во семејството, но тоа не значи дека задолжително ќе го имате доколку некој ваш близок го има. Исто така, симптомите може да варираат од личност до личност.

Што е опсесивно компулсивно пореметување (ОКП)?

ОКП е нарушување во кое луѓето имаат повторувачки, несакани мисли, идеи или сензации (опсесии). За да се ослободат од тие мисли, тие чувствуваат дека треба да направат нешто што се повторува (принуди). Повторливите однесувања како миење/чистење раце, проверка на нештата и ментални дејствија како што се (броење) или други активности може значително да се мешаат во секојдневните активности и социјалните интеракции на една личност, според Американското психолошко здружение.

Колку е честа и широко распространета ОКП?

Истражувањата сугерираат дека во текот на нивниот живот околу 2,3% од популацијата, или 1 од 40 луѓе, ќе развијат OКП, и дека 1,2% од луѓето имаат ОКП во текот на една година. Според некои студии, бројот на дијагнози на ОКП се зголемува со текот на времето. На пример, една студија покажа дека бројот на пријавени дијагнози на ОКП се зголемил во Данска, Финска и Шведска во споредба со 1990-тите.

Симптоми на опсесивно-компулсивно нарушување

Опсесивно-компулсивно нарушување обично вклучува и опсесии и компулсии. Но, исто така е можно да има само симптоми на опсесија или само симптоми на принуда.

Примери на знаци и симптоми на опсесија вклучуваат:

-Страв од контаминација со допирање на предмети што биле допрени од други

-Постојани потсетувања дека сте ја заклучиле вратата или сте го исклучиле шпоретот

-Интензивен стрес кога предметите не се уредно наредени или поставени на одреден начин

-Избегнување ситуации кои можат да предизвикаат опсесии, како што се ракување

Како OКП влијае на квалитетот на животот?

OКП може да влијае на луѓето на различни начини. Во некои случаи може благо да влијае на секојдневниот живот, но во други може целосно да го уништи животот на една личност.

На пример, лицата со посериозни симптоми на OКП може да го поминат поголемиот дел од денот изведувајќи различни повторувачки дејства што ги спречуваат да ја напуштат куќата или да се вклучат во нормални активности. Некои луѓе со OКП ги извршуваат своите ритуали и принуди тајно или за да избегнат социјална интеракција за да можат да ги завршат принудите.

OКП може да биде толку тешко што може сериозно да влијае на некои или на сите области од животот на една личност, понекогаш мешајќи или целосно уништувајќи ја способноста за учење, работата или развојот на кариерата, како и односите со партнерите, роднините и пријателите.

Дали е можно да се излечи OКП?

OКП е хронична состојба, но со терапија, изгледите за подобрување на симптомите се добри. На многу луѓе ќе им се намалат симптомите доволно за да можат да водат нормален и квалитетен живот.

Треба да знаете
Последни објави