Search

Рашко-призренска епархија: Во манастирот Бањска моментално е мирно

Рашко-призренската епархија соопшти дека состојбата во манастирот Бањска во моментов е мирна, „иако поради денешните случувања сè уште се чувствува страв и во околината и во самата манастирска капија“.

Епархијата во соопштение информира дека „вооружените лица кои денеска ја пробија капијата го напуштија манастирот, а во моментов е забележано присуство на косовската полиција и ЕУЛЕКС пред влезната капија и во дворот на манастирот“.

„Во конакот на манастирот сè уште е игуменот и други свештеници, како и група верници од Нови Сад, меѓу кои има и две малолетни деца. Од управата на манастирот известуваат дека засега сите се добро, дека во капелата на манастирот се одржуваат редовни богослужби, со надеж дека оваа драма ќе заврши што поскоро“, се вели во соопштението на Рашко-призренската епархија. 

Треба да знаете
Последни објави