Search

ЕУ ќе воведува нови правила за издавање возачка дозвола, ќе влијаат на милиони возачи во ЕУ?

Забрана за ноќно возење за млади возачи, медицински прегледи со освежувачки курсеви на секои 5 години за сите над 70 години, специјална дозвола за возачи на теренци и заеднички европски систем на казнени поени.

Ова се само дел од највидливите измени со кои Брисел сака да ги ревидира правилата за полагање на возачки испит и издавање возачки дозволи. Предложените измени се уште не се потврдени, но како такви би можеле да влијаат на милиони сегашни и идни возачи.

Новата директива во моментов е на испитување на собраниската Комисија за транспорт и туризам, каде се предложени многу значајни измени. Предложените ревидирани правила, кои би влијаеле на милиони возачи, сè уште не се одобрени. Во Брисел, каде што ја нагласуваат потребата од подобрување на безбедноста во сообраќајот, бараат новите работи да стапат на сила следната година.

Меѓу измените што ги предложи одборот во најновиот нацрт е и ново ограничување на брзината што би се однесувало само за возачите почетници, односно да можат да возат максимум 90 километри на час, што во пракса би значело дека тешко би можеле да претекнат на автопатиштата. Комитетот, исто така, предложи младите возачи, по две години пробен период, повторно да го поминат главното возење со инструктор.

Меѓу можните измени е и забраната за ноќно возење за младите возачи. Според предлогот, земјите-членки на Европската унија би можеле да им забранат да возат меѓу полноќ и 6 часот наутро.

Новите правила ќе ги променат и роковите за обновување на возачките дозволи за постарите лица. Возачите над 60 години ќе треба да го обновуваат овој документ на секои седум години, над 70 на секои пет години, а секој над 80 години ќе треба да ја обновува дозволата на секои две години. Пред да ја обноват возачката дозвола, постарите возачи ќе треба да поминат лекарски преглед и курс на освежување на знаењето.

Промените ќе влијаат и на возачите на поголеми автомобили, вклучувајќи ги и популарните теренци. Одборот предложи воведување на нова категорија Б+ за автомобили со тежина поголема од 1,8 тони. Возачите за тоа би морале да извадат нова возачка дозвола, а тестот би можеле да го полагаат само оние над 21 година.

Друга повидлива промена би била воведувањето на систем на казнени поени што би важел во целата Унија. Возачите на тој начин би ги собирале за сообраќајни прекршоци низ ЕУ, а кога ќе се соберат одреден број би им се одземала дозволата. Неколку земји имаат таков систем, меѓу кои и Словенија. Меѓутоа, во моментов не постои заеднички систем на ниво на ЕУ.

Треба да знаете
Последни објави