Search

Во операција за перење пари во Сингапур запленети злато и други луксузни предмети вредни 1,75 милијарди долари

Сингапурската полиција соопшти дека пронашла повеќе луксузни часовници, златни прачки и други средства од големата шема за перење пари што беше разбиена минатиот месец, со што вкупниот износ на запленети или замрзнати средства достигна 2,4 милијарди сингапурски долари (1,75 милијарди американски долари).

Полицијата започна дополнителни операции поврзани со група странски државјани за кои се верува дека се вмешани во перење приходи од нивната организирана криминална активност, вклучително и измама и онлајн коцкање, се вели во полициското соопштение.

Последната акција следеше по бројни други рации во градот-држава минатиот месец, во кои беа запленети или замрзнати имоти, возила, луксузни стоки и златни шипки во вредност од една милијарда сингапурски долари (731 милион американски долари). Девет мажи и една жена од Кипар, Турција, Кина, Камбоџа и Вануату се обвинети пред суд.

Случајот фрла сенка врз статусот на Сингапур како финансиски центар познат по неговата ниска стапка на криминал. 

Треба да знаете
Последни објави