Search

Авганистанците кои неодамна пристигнале во САД добиваат привремен правен статус

Администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден соопшти дека им доделува привремен правен статус на авганистанските мигранти кои веќе живеат во земјата повеќе од една година.

Одделот за домашна безбедност објави во соопштение дека одлуката за доделување привремен заштитен статус на Авганистанците кои пристигнале по 15 март 2022 година и пред 20 септември 2023 година, ќе влијае на приближно 14.600 Авганистанци.

Овој статус не им дава на засегнатите Авганистанци долгорочно право да останат во земјата или пат до државјанство. Важи до 2025 година, кога треба повторно да се обнови. Ова ги штити од депортација и им дава можност да работат во земјата.

Во средата, администрацијата објави дека привремен заштитен статус им бил доделен на речиси 500.000 Венецуелци во земјата.

Треба да знаете
Последни објави