Search

Правилниот третман на хипертензијата може да спречи 76 милиони смртни случаи, предупредува СЗО

Опасните ефекти од високиот крвен притисок се нагласени во новиот извештај на Светската здравствена организација (СЗО), кој ја идентификува состојбата како еден од водечките фактори на ризик за смрт и инвалидитет во светот и посочува дека со соодветен третман 76 милиони смртни случаи би можело да бидат спречени на глобално ниво до 2050 година.

Првиот извештај на СЗО за глобалното влијание на високиот крвен притисок нуди препораки за начини за борба против тивкиот убиец.

Според извештајот, хипертензијата, категоризирана како отчитување на крвниот притисок од 140/90 mm Hg или повеќе, погодува 1 од 3 возрасни лица во светот. Ова обично води до голем број други здравствени проблеми вклучувајќи мозочен удар, срцев удар, срцева слабост и оштетување на бубрезите.

„Хипертензијата може ефикасно да се контролира со едноставни, евтини режими на третман, но само едно од пет лица со хипертензија ја имаат под контрола“, рече д-р Тедрос Аданом Гебрејсус, генерален директор на СЗО.

Овие превентивни мерки вклучуваат здрава исхрана, одржување здрава тежина, избегнување алкохол и тутун и редовно вежбање.

Стратегиите треба да се имплементираат во посебни услови, како што се училиштата и работното место за дополнително да се промовираат поздрави избори на начин на живеење. Друга тактика е да го намалите дневното внесување сол.

„Повеќето срцеви и мозочни удари во светот денес може да се спречат со достапни, безбедни лекови и други интервенции, како што е намалувањето на солта“, рече Мајкл Блумберг, поранешен градоначалник на Њујорк и глобален амбасадор на СЗО за незаразни болести и повреди.

Препорачаното внесување сол варира од земја до земја, но СЗО препорачува помалку од 5 грама сол дневно.

Во 2013 година сите 194 земји членки на СЗО ветија дека ќе го намалат внесувањето сол за 30 отсто до 2025 година, но извештајот објавен оваа година покажа дека само 5 отсто имплементирале сеопфатни политики за намалување на солта.

СЗО исто така забележува дека хипертензијата и нејзините компликации резултираат со огромни трошоци во светот за пациентите, здравствените системи и за националните економии.

Треба да знаете
Последни објави