Претседателот Пендаровски се обрати пред белгиските стопанственици во Агенцијата за инвестиции и трговија на Фландрија (ФИТ) во Брисел

Претседателот Стево Пендаровски во рамки на работната посета на Кралството Белгија, денеска во Брисел се обрати пред белгиски стопанственици во Агенцијата за инвестиции и трговија на Фландрија (ФИТ), каде што беше одржана презентација на економските потенцијали и инвестициските можности во Северна Македонија.

Претседателот Пендаровски ја изрази својата поддршка за унапредување на економската соработка меѓу македонските и белгиските компании, потенцирајќи дека од интензивирањето на контактите и реализацијата на бизнис проектите, полза ќе имаат не само стопанствениците, туку и нашите граѓани.

„Република Северна Македонија изминатите десеттина години направи многу во делот на привлекување странски инвестиции, а самото присуство на бројни компании од САД, Германија, Обединетото Кралство, Франција или Белгија само го потврдува квалитетот на македонскиот инвестициски модел”, истакна претседателот Пендаровски во обраќањето.

Во оваа прилика, претседателот се заблагодари за континуираната поддршка од белгиската влада на македонските евроинтеграции, изразувајќи уверување дека преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ, позитивно ќе влијаат на севкупните билатерални односи со Белгија.

„Во моментов се одвива скрининг процесот, кој очекуваме да биде комплетиран до крајот на годината. Паралелно со овој процес, правиме големи напори, посебно во делот на владеењето на правото и борбата против корупцијата, за создавање на уште подобар бизнис амбиент, поповолен и предвидлив за сите идни инвеститори”, истакна во обраќањето претседателот Пендаровски.

На презентацијата, на која се обратија министерот за економија, Крешник Бектеши, директорот на Дирекцијата за ТИРЗ Јован Деспотовски и претставници на компаниите Avesta Battery & Energy Engineering и WB&E Metal, беа споделени искуствата на белгиски компании, коишто инвестирале во нашата земја.

На настанот, поддржан од Агенцијата за извоз и странски инвестиции на Валонија (AWEX) и Бриселската агенција за поддршка на бизнисот, ХАБ Брисел, присуствуваа дваесетина белгиски компании.

Треба да знаете
Последни објави