Search

Два месеци по разорните земјотреси, во Турција на големо се гради: се знае кога се ќе биде готово

Поминаа два месеци од разорните земјотреси во Турција, а состојбата во деловите од земјата кои претрпеа најголеми загуби полека се нормализира.

Властите во провинцијата Хатај веќе започнаа со изградба на нови згради, а една од нив веќе стигна до вториот кат.
Министерот за инфраструктура рече дека изградбата на нови куќи и згради ќе заврши за една година.

По разорните земјотреси на 6 февруари, на социјалните мрежи почнаа да кружат фотографии од уништени куќи, но само два месеци подоцна ситуацијата е сосема поинаква. Во описот на видеото што го објави министерот за инфраструктура, најавено е дека ќе се градат 9.264 згради и селски куќи, а ќе бидат изградени вкупно 250.862 објекти.

Иако некои се сомневаа дека нема шанси куќите да бидат завршени за една година, тој ги увери сите дека ќе биде токму така.

Утврдено е дека под раководство на претседателот Реџеп Таип Ердоган, процесот на реконструкција на регионите погодени од катастрофата е брзо спроведен. Констатирано е дека се направени студии за микрозони, како и геолошки истражувања за да се открие отпорноста на почвата на земјотреси и да се процени кои делови се најбезбедни за изградба на куќи.

По сите анализи, утврдено е дека куќите ќе се градат на најцврсто тло, а зградите нема да ја надминат висината на приземјето и четири ката.

Во меѓувреме, во Караманмараш беа обновени сите гасни инсталации на зградите кои беа оштетени по земјотресот.

По поправката, пристап до гасот сега имаат 154.000 корисници.

Треба да знаете
Последни објави