Во Русија започна редовното регрутирање во армијата

Во Русија почнаа вообичаените пролетни воени повици, објави порталот РБК, повикувајќи се на указот на претседателот Владимир Путин. Според Владимир Цимљански, контраадмирал на Главниот штаб, биле повикани околу 147.000 од 700.000 потенцијални регрути.

Добивај вести на вибер

Првата од двете овогодишни кампањи за регрутирање ќе трае до 15 јули. Русите на возраст меѓу 18 и 27 години мора да отслужат најмалку една година воен рок. Цимљански рече дека за прв пат повиците од регионалните воени канцеларии сега ќе се испраќаат електронски. Известувањата традиционално се дистрибуираат по пошта и ќе продолжат да се дистрибуираат таму каде што електронската испорака не е можна.

Треба да знаете
Последни објави