Христов: Гасната врска Бугарија-Србија ќе биде пуштена во октомври

Според распоредот, отворањето на гасната врска Бугарија-Србија ќе биде во октомври. Ова го изјави в.д. министерот за енергетика Росен Христов при увидот во текот на активностите за изградба на меѓусистемскиот гасовод во атарот на селото Доброславци. Според него, проектот напредува според предвиденото, дури и малку пред предвиденото. „Ние сме апсолутно сигурни дека проектот ќе биде завршен навреме од бугарска страна, како и во рамките на буџетот“.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Министерот посочи дека 1,8 милијарди метри кубни годишно е капацитетот на приклучокот за гас. Христов информираше дека во моментов се врши голема анализа на пазарот на гас во Југоисточна и Централна Европа со осум европски земји со цел другите земји да го диверзифицираат снабдувањето со гас, како што тоа го направи Бугарија. „Затоа, нашата земја е подготвена да изгради дополнителна компресорска станица на интерконекторот за да го зголеми нејзиниот капацитет на 3,2 милијарди метри кубни“.

Овој пристап, кој беше применет и при изградбата на интерконекторот Грција-Бугарија, беше применет и за управувањето со проектот, што овозможи да се надмине заостанатото. „Сите структури тесно соработуваат и редовно разменуваме информации, така што не само што го контролираме, туку и го поддржуваме процесот“, додаде министерот Христов. Тој посочи дека засега нема загриженост за завршување на проектот. Приклучокот за гас ќе биде со обратен проток – т.е. Бугарија може да купува гас и од Србија.

Сепак, министерот прецизираше дека интерконекторот главно се планира да се користи во насока Бугарија – Србија, бидејќи српската страна е сè уште зависна од рускиот гас и тие имаат резервирано капацитет на терминалот во Александрополис што Бугарија го гради. „Оваа можност за реверзибилно снабдување ни дава дополнителна сигурност во случај на потреба од снабдување со гас од централна Европа“, објасни Росен Христов.

Почетокот на изградбата на интерконекторот беше на 1 февруари во присуство на претседателот на Република Бугарија Румен Радев и шефот на државата на Република Србија Александар Вучиќ.

БТА прецизира дека цевката ќе биде долга речиси 170 километри, од кои 62 километри се на територијата на Бугарија. Интерконекторот започнува од Нови Искар и ќе биде поврзан со српската гасоводна мрежа во близина на градот Ниш.

Треба да знаете
Последни објави