Протече нацрт планот на Путин: акцентот е ставен на семејството, државата и народот

Иако до претседателските избори останува уште една година, тимот на рускиот претседател Владимир Путин предводен од Сергеј Кириенко веќе работи на кампањата, пишува Јутарњи лист.

Кампањата ќе се заснова на „идеолошките постулати на конзервативизам, изолационизам и руска уникатност и самодоволност“, не само во економска, туку и во социјална, културна и вредносна смисла, т.е. на пропагирање на Русија како „држава за себе“ и „состојба сама по себе“.

Ќе се базира на т.н традиционалните руски вредности и агресивниот антизападенизам и претставувањето на другите, пред се на Западот, како непријатели и оние кои сакаат уништување и распарчување на Русија. Акцентот е ставен на семејството, единството на државата и народот и руската традиција во центарот на светот.

Во таков амбиент Владимир Путин ќе биде претставен како чувар и заштитник на рускиот начин на живот и рускиот начин на размислување и пречка за декадентните идеи на западниот либерализам и демократија кои се туѓи, непознати и непријателски настроени кон Русите. Затоа, Путин е ставен во центарот на сè како интегративен фактор и еден вид орев околу кој сите мора да се соберат.

Според оваа идеја, фокусот треба да биде на антизападноста, а не на идејата за „руски свет“. Конкретно, ќе се пропагира идејата дека се чувствува должен кон државата и дека нематеријалното има приоритет над меркантилното, а заедничкото пред личното.

Ова се клучните позиции на кои ќе се инсистира во кампањата на Путин, а кои протекоа од средбата на водечките луѓе од администрацијата на претседателот со главните спроведувачи и пропагандисти, пишува рускиот независен портал „Медуза“, кој беше прогласен за непожелен и „странски агент“ во самата Русија, а пренесува „Јутарњи лист“.

Според она што беше слушнато на средбата, се заклучува дека ќе се гради култот на Путин и државата и дека најважни се целите и мисијата на државната политика, а за ова ќе се изградат главните конзервативни постулати – семејството, единството на државата и општеството, редот и работата за државата и нејзината политика.

Путин е на власт 23 години (од 2008 до 2012 година Дмитриј Медведев беше формален шеф на државата, само за да го чува тронот на Кремљ за него).

Моментално го отслужува четвртиот претседателски мандат, а пред две години со промена на уставот, со кој се откажани претходните мандати, си дозволи уште два мандати од најмалку шест години, за да може да владее до 2036 година, односно додека не биде 84 години, што ќе го направи најдолговечниот руски владетел во историјата.

Треба да знаете
Последни објави