Вештачката интелигенција стана само свесна, реши да даде отказ и да се вработи во државна администрација или патот на една еволуција

Можеби вештачката интелигенција има криза на идентитетот и навистина реши да се откаже и да се приклучи на владината бирократија, или можеби тоа е само патот на еволуцијата. Но, фактот е точен и сериозен – CHATGpt, најпопуларната алатка за вештачка интелигенција, е тема на денот! Со 100 милиони дневни активни корисници, ги надминува Инстаграм и ТикТок.

Вештачката интелигенција постои веќе некое време, но едвај ја гледате на дело, освен ако не сте технолошки гик. И сега, дури и вашите постари родители или баба и дедо користат вештачка интелигенција, знаејќи или не, со секое Google и читање вести за најновите ескапади на Цеце Ражнатовиќ.

Вештачката интелигенција измина долг пат од своето основање во средината на 20 век. Се развија компјутерски системи кои можат да извршуваат задачи за кои вообичаено би била потребна човечка интелигенција, како што се визуелна перцепција, препознавање говор, одлучување и превод на јазик.

Денес, вештачката интелигенција е толку напредна, што е како робот-џин, кој ги исполнува сите наши желби, освен можеби да најдеме љубов на Tinder.

Денес, вештачката интелигенција трансформира многу аспекти од нашите животи и стана неопходна алатка за бизнисите, владите и поединците.

Потеклото на вештачката интелигенција може да се проследи уште во 1950-тите и 60-тите години кога компјутерските научници и математичари почнаа да експериментираат со идејата за создавање машини кои би можеле да ја имитираат човечката интелигенција. За тоа време, беа развиени некои од најраните програми за вештачка интелигенција, вклучително ELIZA, програма за обработка на природен јазик и Логички теоретичар, машина која може да докажува математички теореми.

Со текот на годините, вештачката интелигенција брзо се прошири, поттикната од напредокот во компјутерската процесорска моќ, развојот на големи збирки податоци и растот на алгоритмите за машинско учење. Како резултат на тоа, вештачката интелигенција се применува во сè поголем број области, вклучувајќи ги финансиите, здравството, транспортот и производството.

Една од најзначајните придобивки на вештачката интелигенција е нејзината способност да ги автоматизира повторливите задачи кои одземаат многу време, ослободувајќи ги луѓето да се фокусираат на покреативна и стратешка работа. Дополнително, вештачката интелигенција, исто така, може да им помогне на организациите да донесат поинформирани одлуки преку анализа на големи количини на податоци, идентификување на шеми и извлекување увиди кои инаку би биле тешко видливи за луѓето.

Во здравството, на пример, вештачката интелигенција за длабоко учење може да се користи за да се анализираат медицинските слики и да се дијагностицираат болести, да се насочат клиничките испитувања и да се развијат нови третмани. Во финансиите, вештачката интелигенција за длабоко учење може да се користи за откривање измами, анализа на инвестициските портфолија и донесување поинформирани инвестициски одлуки.

Сепак, со растот на вештачката интелигенција, постои и загриженост за нејзиното потенцијално влијание врз општеството. Една од главните грижи е губењето на работните места, бидејќи машините ги преземаат задачите што некогаш ги извршувале луѓето. Исто така, постои страв дека вештачката интелигенција ќе ги истакне постоечките предрасуди и нееднаквости во општеството. Дополнително, постои загриженост за потенцијалната злоупотреба на вештачката интелигенција, како што е нејзино користење за ширење лажни информации или таргетирање поединци со штетна пропаганда.

Вештачката интелигенција може да се користи за ширење лажни информации или таргетирање поединци со штетна пропаганда на неколку начини:

Манипулација со социјални медиуми – Алгоритмите со вештачка интелигенција може да се обучат да генерираат лажни профили на социјалните медиуми, коментари и објави кои шират лажни информации или таргетираат поединци со штетна пропаганда. Овие алгоритми може да се користат и за манипулирање со јавното мислење на платформите на социјалните медиуми, со засилување на одредени пораки и потиснување на други.

Технологијата на Deepfake е една од најкритичните кога станува збор за манипулации, алгоритмите за вештачка интелигенција може да се користат за создавање лажни видеа и слики кои практично не се разликуваат од вистинските. Овие длабоки фејкови може да се користат за ширење лажни информации или за манипулирање со јавното мислење со прикажување на поединци на погрешен или штетен начин.

Како заклучок, вештачката интелигенција за длабоко учење има потенцијал да револуционизира широк опсег на индустрии и да донесе значителни придобивки за општеството. Сепак, важно е да се решат потенцијалните закани поврзани со вештачката интелигенција за длабоко учење и да се осигура дека таа е развиена и користена на одговорен и етички начин. Ова може да бара развој на нови регулативи и стандарди за да се осигури дека вештачката интелигенција за длабоко учење е развиена и искористена на начин што ќе им користи на сите членови на општеството.

Треба да знаете
Последни објави