Путин: Модерната војна ќе биде поинаква за оние кои ги вовлекуваат европските земји

Само 80 години по крајот на Втората светска војна, германските тенкови повторно ѝ се закануваат на Русија, изјави рускиот претседател Владимир Путин, говорејќи на настаните по повод 80-годишнината од битката кај Сталинград, пренесува „Анадолија“.

Путин рече дека битката кај Сталинград е клучна не само за градот, туку и за исходот на Втората светска војна.

„Битката за Сталинград со право влезе во историјата како фундаментална пресвртница во Големата патриотска војна“, рече Путин.

Како што истакна, битката траела 200 дена и го оставила градот во урнатини, а додека советската армија била помала и полошо опремена од нацистичките трупи, таа победила затоа што „се борела за вистината“.

„Наша морална должност, пред сè кон војниците победници, е да го негуваме и зачуваме сеќавањето на овој подвиг во целост, да го пренесеме на следните генерации, да не дозволиме некој да ја омаловажува или искривува улогата на битката за Сталинград. во победата над нацизмот, во ослободувањето на целиот свет од ова монструозно зло“, рече Путин.

Тој кажа дека сега нацистичката идеологија „повторно создава директни безбедносни закани“ за Русија, која повторно се бори против „колективниот Запад“.

Путин ги предупреди „оние кои ги вовлекуваат европските земји, вклучително и Германија, во нова војна со Русија“ дека „модерната војна со Русија ќе биде сосема поинаква за нив“.

Битката за Сталинград заврши на 2 февруари 1943 година со предавање на нацистичката армија. Речиси половина милион советски и 800.000 војници на Вермахт загинаа во битката.

Треба да знаете
Последни објави