Британците во паника: Ако нѐ нападнат Русите, за еден ден ќе останеме без муниција

Висок британски генерал предупредува дека во случај на конфликт со Русија, Велика Британија ќе остане без муниција за еден ден.

Предупредувањето на генералот Ричард Баронс дојде само еден ден откако министерот за одбрана Бен Валас рече дека воените резерви на Британија се исцрпени, додавајќи дека воениот буџет мора да се зголеми во следните две децении поради зголемените глобални закани.

Како што пишува „Сан“, Британија купува муниција од Јужна Азија, а потоа ја испраќа во Украина.

Д-р Џек Ватлинг, од рускиот воен истражувачки центар, рече дека Украина истрелувала околу 6.000 гранати дневно, но до сега Велика Британија му помагала на Киев со испраќање тенковски ракети и артилериски гранати кои ги увезува.

На британските фабрики за муниција би им била потребна една година за да направат онолку гранати колку што Украина троши во еден ден, пишува „Дејли мејл“.

Во меѓувреме, откриено е дека Британија нема работни тешки артилериски пушки откако на Украина и ги дала сите работни самоодни пушки AS90. Генералот Барон вели дека на војската и се потребни уште 3 милијарди фунти годишно за да се врати на највисокото ниво на НАТО.

Велика Британија троши повеќе за одбрана од кој било друг сојузник на ЕУ, а нејзините „храбри вооружени сили долго време се едни од највлијателните лостови на Велика Британија ширум светот“, пишува „Дејли мејл“.

Британскиот министер за одбрана Бен Валас истакна дека буџетот за одбрана треба да расте бидејќи светот станува сè поопасно место.

Треба да знаете
Последни објави