Во Холандија се појави кравјо лудило

Холандија пријавила случај на говедска спонгиформна енцефалопатија (БСЕ) на сточарска фарма нагласувајќи дека месото од заболеното животно не влегло во синџирот на исхрана, така што нема опасност за јавното здравје.

Јадењето месо од животно што боледува од кравјо лудило може да предизвика смртоносна болест кај луѓето, потсетува ДПА.

Министерството за земјоделство го информира БСЕ за случајот во парламентот во Хаг, без да ја прецизира локацијата на фармата. Надлежните посочија дека објектот е изолиран и дека е забрането отстранување ѓубриво, месо и животни.

Надлежните служби се обидуваат да ги идентификуваат заразените животни, кои треба да бидат убиени.

Лабораторијата допрва треба да утврди со која варијанта на БСЕ било заразено животното. Холандија нема регистрирано случај на таканаречената атипична варијанта на кравјо лудило од 2011 година.

Таквата форма на болеста може да се развие, на пример, кај стари животни.

Таканаречената класична варијанта првпат беше регистрирана во Британија во 1986 година, а беше предизвикана од животински протеини во добиточната храна.

Од 1997 година Холандија има регистрирано 88 случаи на класична БСЕ, пренесе „Индекс.хр“.

Треба да знаете
Последни објави