Коалиција Менуваме: Лицата со попреченост имаат право на еднаков пристап во Скопје

Коалицијата Менуваме по повод 3 декември – Меѓународен ден на лицата со попреченост посочуваат дека лицата со попреченост немаат еднаков пристап во градот Скопје и бараат итна средба со градоначалничката Данела Арсовска.

-Посетивме неколку институции да видиме дали Градот Скопје им овозможува на сите свои граѓани да се движат самостојно. Причината поради што ја правиме оваа истрага е затоа што градоначалничката има должност да обезбеди севкупен пристап на лицата со попреченост во секојдневието, појаснуваат во соопштението.

Од Коалицијата сметаат дека е потребна Агенда 2030, која ќе вклучува стратегија и методологија за задоволување на основните потреби за лицата со попреченост и обезбедување услови за нивно активно вклучување во сите сфери на општеството, како на локално, така и на национално ниво.

Според Коалицијата, потребен е еднаков третман, пристапни детски игралишта, пристапен паркинг, пристапност за лицата со оштетен слух, пристапни јавни тоалети, пристапни пешачки премини, пристапни пешачки патеки, пристапни објекти надвор и внатре и пристапен јавен транспорт.

Од Коалицијата посочуваат дека оваа матрицата ги илустрира различните сектори, кои можат да придонесат за креирање и реализирање на стратегија за Град Скопје.

-Држава која претендира за влез во Европската Унија недозволиво е да се однесува дискриминирачки и манипулативно кон децата и лицата со попреченост. Градоначалничката треба да биде запознаена со непочувањето на основните права на лицата со попреченост т.е. недоволен пристап во Град Скопје, појаснуваат во соопштение.

Треба да знаете
Последни објави