Универзалниот полнач за преносни уреди ќе биде реалност во 2024 година

До крајот на 2024 година, сите мобилни телефони, таблети и камери што се продаваат во ЕУ мора да бидат опремени со влез за полнење USB Tип-C. Од пролетта 2026 година оваа обврска ќе важи и за лаптопите. Новиот закон – усвоен на пленарната седница на Европскиот парламент со 602 гласа за, 13 против и осум воздржани – е дел од пошироките европски напори да се намали количеството на е-отпад и да се поттикнат потрошувачите да прават поодржливи избори, јави дописникот на МИА.

Кога новите правила ќе стапат на сила, на потрошувачите повеќе нема да им треба различен полнач за секој нов уред што ќе го купат. Тие ќе можат да користат еден ист полнач за цела палета на мала и средна пренослива електронска опрема.

Без оглед на брендот на уредот, сите нови мобилни телефони, таблети, дигитални камери, слушалки, слушалки, преносни звучници, преносни конзоли за видео игри, е-читачи, тастатури, глувци, преносни уреди за навигација, слушалки за уво и лаптопи на полнење со кабел, со моќност помала или еднаква на 100 вати, мора да биде опремена со USB тип-C влез.

Брзината на полнење ќе биде иста за сите уреди со брзо полнење. Корисниците потоа ќе можат да го полнат својот уред со иста брзина со кој било компатибилен полнач.

Бидејќи безжичното полнење станува се пораспространето, Европската комисија ќе треба да ги усогласи барањата за интероперабилност до крајот на 2024 година за да избегне негативни последици за потрошувачите и животната средина. Ова, исто така, ќе ја отстрани технолошката зависност на потрошувачите од производителите, позната и како „ефект на заклучување”.

Специфичните етикети ќе ги информираат потрошувачите за карактеристиките на полнење на новите уреди за да можат полесно да ја проверат компатибилноста на полначите што ги поседуваат. Така, купувачите ќе можат да одлучат со целосно познавање на фактите дали да набават нов полнач со нивниот нов производ или не.

Овие нови обврски ќе им овозможат на потрошувачите повеќе да ги користат полначите и ќе заштедат до 250 милиони евра годишно со избегнување на купување на непотребни полначи. Полначите кои се фрлаат или повеќе не се користат претставуваат околу 11.000 тони електронски отпад годишно во ЕУ.

Советот ќе мора официјално да ја одобри директивата пред да биде објавена во Службениот весник на ЕУ. Ќе стапи на сила 20 дена по објавувањето. Земјите-членки потоа ќе имаат 12 месеци да ги пренесат правилата во националното законодавство и дополнителни 12 месеци да ги применат. Новите правила нема да важат за производи кои се пласираат на пазарот пред датумот на аплицирање.

Во изминатите десет години, Парламентот постојано бараше воведување на универзален полнач. И покрај претходните напори во соработка со индустријата за намалување на бројот на полначи, поединечните мерки не успеаја да дадат конкретни резултати за европските потрошувачи. сет Законодавниот предлог конечно беше претставен од Комисијата на 23 септември 2021 година.

Треба да знаете
Последни објави