Search

Шпанија и Чешка го отвораат вториот круг на ЕП-2020

Со натпреварот Шпанија – Чешка (16 ч.) почнува вториот круг од 14. Европско ракометно првенство кое го организираа за првпат три земји: Австрија, Шведска и Норвершка и се играше прва завршница со 24 репрезентации. Натпреаврите од двете групи во втората фаза ќе се играат во Виена и Малме, а завршницата на континентачлниот собир на 26 јанаури ќе биде во Стокхолм.

Покрај натпреаврот Шпанија – Чешка, на програмата се уште два меча од групата 1 во втората фаза: Хрватска – Австрија (18.15 часот) и Белорусија – Германија (20.30 часот).

Во втората фаза од натпреварувањето на ЕП-2020 се палсираа 12 репрезентации, по две од шестте групи. Селекциите кои ќе разигруваат за висок пласман и распределба на медалите се поделени во две групи со по шест репрезенатции. Бодовите освоени во меѓусебните пресметки на репрезентациите од првата фаза се пренесуваат. Првопласираните две репрезентации од двете групи ќе се пласираат во полуфиналето, додека третопласираните ќе разигруваат за 5-тото место.

Група I (денеска)

16.00: Шпанија – Чешка
18.15: Хрватска – Австрија
20.30: Белорусија – Германија

Табела група 1:
1.Хрватска 2 бода (31:23 гол азлика)
2.Шпанија 2 (33:26)
3.Австрија 2 (32:29)
4.Чешка 0 (29:32)
5.Германија 0 (26:33)
6.Белорусија 0 (23:31)

Група 2 (утре)

16.00: Словенија – Исланд
18.15: Норвешка – Унгарија
20.30: Португалија – Шведска

1. Норвешка 2 (34:28)
2. Унгарија 2 (24:18)
3. Словенија 2 (21:19)
4. Шведска 0 (19:21)
5. Португалија 0 (28:34)
6. Исланд 0 (18:24)

Конечен пласман на репрезентациите кои го завршија настапот по првата фаза:

13. Данска
14. Франција
15. Македонија
16. Швајцарија
17. Холандија
18. Црна Гора
19. Украина
20. Србија
21. Полска
22. Русија
23. Босна и Херцеговина
24. Латвија

Треба да знаете
Последни објави