Земјите на ЕУ од следната недела ќе го признаат Гуаидо како привремен лидер на Венецуела

Владите на државите на Европската Унија од идната недела ќе почнат да го признаваат Гуаидо како привремен претседател на Венецуела, но со користење на бирани зборови за да не создадат преседан за политичката криза во делови од светот, откриваат двајца европски дипломати.

Министрите за надворешни работи на ЕУстравуваат дека одлуката на Гуаидо да се прогласи за вршител на должноста претседател би можела да послужи како пример за другите опозициски лидери низ светот, па се договириле во Букурешт да го поддржат само до новите избори.

Треба да знаете
Последни објави