February 16, 2019 12:53
Македонија

Истражувањата покажуваат дека е ѓумбирот 10 илјада пати посилен од хемотерапијата

Истражувањата покажуваат дека е ѓумбирот 10 илјада пати посилен од хемотерапијата

Откриено е дека ѓумбирот може да ја намали големината на туморот на простата за 56 отсто, да го намали нивото на воспаленијата и да го покачи процентот на антиоксиданси.

Ѓумбирот е една од најмоќните билки на светот. Истражувањата покажуваат дека ѓумбирот има антиоксидативно и противвоспалително дејство, и други лековити својства. Новите истражувања покажуваат дека може да спречи и да лекува рак.

Соединението најдено во ѓумбирот ги убива само клетките на ракот

Според истражувањата, соединението пронајдено во ѓумбирот е 10 илјади пати поделотворно од хемотерапијата. Тоа соединение ги убива само клетките на ракот. Исто така, откриено е дека ѓумбирот може да ја намали големината на туморот на простата за 56 отсто, да го намали нивото на воспалението и да го покачи процентот на антиоксиданси.

Останати предности на ѓумбирот:

Ѓумбирот може да лекува мачнина и да спречи повраќање.

Консумирањето на екстракт од ѓумбир може да ги намали симптомите на остеоартритисот што ги вклучува укоченоста и болката во зглобовите. Намалете ја болката во мускулите такашто ќе земате 2 грама ѓумбир дневно. Терапијата земајте ја 11 дена и ќе ја почувствувате разликата.

Ѓумбирот го намалува и нивото на шеќер во крвта, а со тоа и ризикот од дијабетес.

Жените можат да имаат корист од земањето ѓумбир во текот на менструалниот циклус. Земањето 1 грам ѓумбир ги намалува менструалните болки.

Некои истражувања покажуваат дека ѓумбирот го намалува лошиот холестерол (LDL).

Ѓумбирот помага во борбата против Алцхајмер и ја подобрува функцијата на мозокот.

Related posts

Собранието во прво читање го усвои законот со кој се намалуваат глобите

Ivona

Укината забраната за камиони на планинскиот премин Барбарос

Filip

Нема притвор за осомничените во предметот „Поштенска банка“

24news