February 16, 2019 17:05
Македонија

МФ: Државниот долг намален за 1 процентен поен, јавниот за 1,7

МФ: Државниот долг намален за 1 процентен поен, јавниот за 1,7

Државниот долг на крајот на 2017 година е понизок за 1 процентен поен, а јавниот долг е понизок за 1,7 процентни поени, споредено со крајот на 2016 година, објави Министерството за финансии.

Ова, според МФ, е прво годишно намалување на државниот и јавниот долг од 2009 година.

Според податоците на Министерство, на крајот од 2017 година државниот долг изнесувал 38,7 од Бруто домашниот производ (БДП), додека јавниот долг изнесува 46,7 проценти од БДП.

„Во однос на третиот квартал на 2017 година, се забележува зголемување кај државниот долг за 0,8 процентни поени и кај јавниот долг за 0,9 процентни поени“, се наведува во соопштението на Министерството за финансии.

Related posts

Два проценти скопјани го селектираат отпадот целосно

24news

Охридското Езеро три сантиметри над критичната кота

24info

Македонците во просек трошат по 20 евра за онлајн трансакција кај домашните трговци

Filip