Search

Лепињи со маслинки и лук

Воздшести и вкусни …

Потребно е:
500 гр брашно
400 мл млака вода
20 гр свеж квасец
1 лажиче сол
1 лажиче шеќер
5 лажици маслиново масло
100 гр маслинки
5 чешниња лук

Подготовка:
– Во еден подлабок сад разматете го квасецот со малку топла вода.

– Потоа додадете ги целото брашно, сол, шеќер, масло и вода и со дрвена лажица крато убаво измешајте. Тестото оставете го на топло да стаса околу 30 минути.

– За тоа време исецкајте ги маслинките и издробете го лукот.

– Нараснатото тесто ставете го на набрашнета работна површина и со шпатула неколку пати преклопете го. Потоа со прсти истенчете го.

– Одозгора распоредете ги исецканите маслинки и лукот, па повторно со шпатула неколку пати преклопете го и со прсти притиснете го за да се распоредат маслинките и лукот.

– Тестото поделете го на 5 делови за 5 лепињи.

– Во тавата во која ќе ги печете лепињите ставете хартија за печење и премачкајте ја со маслиново масло.

– Секој дел истенчете го со прсти и обликувајте лепиња. Ставете ги во тавата. Покријте ги и оставете ги уште 15-тина минути да одморат.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 220 целзиусови степени околу 20 минути, односно додека не поруменат.

Треба да знаете
Последни објави