Search

Исхрана со многу натриум – најштетна!

Новите научни студии за влијанието на исхраната врз здравјето на Заводот за здравствена метрика и евалуација на Универзитетот во Вашингтон, покажала дека исхраната со многу натриум е одговорна за 33 смртни случаи од 100.000.

Режимот на исхрана во која се конзумира многу црвено месо се покажала како многу помалку штетно отколку што претходно се мислеше, со само два смртни случаи на 100.000 луѓе.

Натриумот претставува најголем ризик во исхраната на САД.

“Иако натриум, шеќер и масти биле во фокусот на дебатата за исхрана во последните неколку години, резултатите од истражувањето покажуваат дека главните фактори на ризик што резултира со смрт e исхрана богата со натриум, ниско ниво на цели зрна, малку овошје, малку јаткасти плодови и семиња и малку зеленчук “, изјави дoктор.

Во првите десет прехранбени фактори кои предизвикуваат најголем број на смртни случаи на глобално ниво, осум се поврзани со низок внес на здрава храна, а не со висок внес на нездрава храна, според истражувањето.

Треба да знаете
Последни објави