June 15, 2021 21:18
Свет

Џонсон најави истрага за коронавирусот за следната пролет

Премиерот на Велика Британија Борис Џонсон, во Парламентот најави дека јавната истрага за одговорот на Владата на пандемијата на коронавирусот ќе започне на пролет 2022 година.

-Среде таква трагедија, државата е должна да ги испита своите постапки што е можно построго и што е можно поискрено и да извлече поука за иднината – затоа секогаш велев дека е вистинско време да се спроведе и независна истрага, рече тој.

Џонсон потврди дека Владата ќе воспостави независна јавна истрага на правна основа, со целосни овластувања според Законот за истраги од 2005 година, вклучувајќи ја и можноста да се изнесат сите релевантни материјали и да се земат усмени докази пред јавноста под заклетва.

Според него, владата тесно ќе се координира со доделените администрации пред да ги финализира обемот и деталите на истрагата, за да може да ги разгледа сите аспекти на одговорот на државата.

Ветувајќи дека истрагата „ќе ги стави постапките на државата под микроскоп”, тој додаде дека ќе им бидат дадени „ресурсите потребни за тоа да се изведе правилно”.

Џонсон, исто така, рече дека „вистинското време” да се започне истрага е пролетта 2022 година, поради ризикот новите варијанти на коронавирусот да ги исклучат постојните вакцини и дека постои „голема веројатност” вирусот да се појави во текот на зимата.

-Оваа истрага мора да биде во состојба со ладна глава да ги разгледа настаните од минатата година и да ги идентификува клучните прашања што ќе ја променат иднината. Слободно проучете го секој документ за да ги слушнете сите клучни играчи и да анализирате и да научите од ширината на нашиот одговор. Мислам дека ова е вистинскиот начин да се добијат одговорите што ги заслужуваат луѓето во оваа земја и да се осигура дека земјата е подобро подготвена за каква било идна пандемија, рече британскиот премиер.

AnimeFreak anime: Watch That Time I Got Reincarnated as a Slime Episode 9

KissAnime kissanime demon slayer: Watch How Not to Summon a Demon Lord Ω Episode 2