February 25, 2021 09:04
Свет

Јошихиде Суга: Токио има суверенитет над Јужните Курилски Острови

Јапонија смета дека разговорите со Русија треба да се водат за целиот јужен дел на Курилските Острови, но, според Токио, Јапонија има суверенитет над овие територии, рече јапонскиот премиер Јошихиде Суга на дебатата во парламентот во средата, пренсува ТАСС.

„Северните Територии -термин на Јапонија за Јужните Курилски Острови – се острови кои се под наш суверенитет. Покрај тоа, тема на разговорите со Русија за мировен договор треба да биде дефинирање на сопственоста на сите четири северни острови. Ова е постојаната позиција на нашата влада “, рече Суга.

Во меѓувреме, Суга истакна дека Јапонија планира да развие заедничка економска активност со Русија на Јужните Курилски Острови. Тој истакна дека оваа активност не смее да ги нарушува правните позиции на обете страни.

Москва и Токио разговараат за потпишување мировен договор уште од средината на 20 век. Главниот камен на сопнување за решавање на ова е прашањето за сопственоста над Јужните Курилски Острови, наречени Северни Територии во Јапонија.

По крајот на Втората светска војна, Курилските Острови беа вклучени во Советскиот Сојуз. Сепак, сопственоста над Итуруп, Кунашир, Шикотанските Острови и ненаселените острови наречени Хабомаи е оспорена од Јапонија.

Руското Министерство за надворешни работи постојано повторува дека суверенитетот на Русија над овие острови, заверен во меѓународните документи, не може да се доведе во прашање.

Onyx Equinox (Dub) (https://crunchyrollfree.com/m/VEpX) Episode 9 at website https://crunchyrollfree.com crunchyroll free anime

Is It Wrong to Try to Pick Up Girls in a Dungeon? III (https://kissanimeonline.com/m/gjK2) Episode 12 at website https://kissanimeonline.com. See more kissanimedub