April 20, 2021 17:24
Спорт

Јапонија може да им дозволи на учесниците на Олимписките игри да влезат во земјата од крајот на март

Јапонската влада размислува да им дозволи на странските спортисти да влезат во земјата по укинувањето на вонредната состојба.

Според „Nikkei”, некои спортисти може да добијат дозвола за влез во Јапонија на крајот на март, бидејќи дел од квалификациските натпревари ќе започнат на почетокот на април. Со цел спортистите веднаш да започнат со тренинзи, властите на земјата нема да бараат од нив да поминат двонеделен карантин, додека ќе им биде забрането да ја напуштаат територијата на спортски бази и нивното место на живеење.

Покрај тоа, на спортистите нема да им биде дозволено да користат јавен превоз. Нивните паметни телефони ќе бидат опремени со специјални апликации за следење на здравјето.

Во моментов, само граѓаните на земјата можат да влезат во Јапонија, како и странците кои трајно престојуваат во земјата и имаат долгорочни визи. При преминување на границата, тие мора да имаат документ со кој се потврдува дека имале негативен тест за коронавирус 72 часа пред пристигнувањето. После тоа, мора да поминат уште еден тест за вирус на аеродромот и да одат во 14-дневен период на самоизолација.

AniWatch anime online: Black Clover (https://aniwatch.pro/m/m8oy) Episode 170

WCOStream anime websites: Watch Fairy Tail (Dub) Episode 37