January 30, 2023 03:12
Свет

Јапонија, Велика Британија и Италија заеднички градат борбен авион од новата генерација

Јапонија ќе работи со Велика Британија и Италија на проектот за нова генерација борбени авиони, рекоа трите земји, додека Токио се обидува да ја зајакне својата одбранбена стратегија во сложено геополитичко опкружување.

Токио, Лондон и Рим ќе започнат амбициозен проект за развој на борбени авиони од новата генерација, а прототипот се очекува до 2035 година, како дел од Глобалната програма за борбено воздухопловство (GCAP), се наведува во заедничката изјава на владите на трите земји.

Како што се наведува, ќе има можности за соработка и со други партнери. Јапонија се обидува да ја прошири одбранбената соработка со други партнери, покрај нејзиниот традиционален сојузник САД.

Соработката ќе се заснова на истражувања кои веќе ги иницираа трите земји во областа на високите технологии во борбената авијација, како што се беспилотни летала, и претставува прва асоцијација на Јапонија со европските партнери во оваа област.

Многу детали за проектот сè уште не се познати, вклучително и колку ќе чини, изјави претставник на јапонското Министерство за одбрана, кој прецизираше дека производството треба да започне околу 2030 или 2031 година за да може да биде изграден прототип до 2035 година.

„Кога ќе ги погледнете другите земји, САД го имаат F35, а Европа го има Eurofighter. „Сигурно ќе се стремиме да развиеме борбени авиони кои ги надминуваат можностите на тие модели“, рече претставникот.

Во центарот на проектот треба да бидат јапонската Mitsubishi Heavy Industries, британската BAE Systems и италијанската Leonardo, покажуваат податоците на јапонскиот економски весник Nikei.

„Ние сме решени да го браниме слободниот, отворен и заснован на правила меѓународен поредок, кој сега е поважен од кога било, бидејќи овие принципи се оспорени, а заканите и агресијата растат“, се вели во соопштението на трите земји.

„Со оглед на тоа што е важно да ја браниме нашата демократија, нашата економија и нашата безбедност и да ја заштитиме регионалната стабилност, ни требаат цврсти партнери во областа на одбраната и безбедноста, опремени и зајакнати со веродостојна моќ за одвраќање“, се додава во соопштението,пренесе рс.н1.инфо