September 25, 2021 01:39
Балкан Магазин

Јадранското море никогаш не било посолено

Хрватскиот тим на научници, во соработка со италијански колеги, ги објавија најновите резултати од истражувањето, кои укажуваат на невидени вредности на соленост на Јадранот, објави Институтот Руџер Бошковиќ.

Овие резултати беа објавени во престижното списание „Frontiers in Marine Science“.
Во истражувањето се наведува дека во текот на летото и есента 2017 година се забележани екстремно високи вредности на површинска соленост (вредности на соленост над 39 промили) на јужниот Јадран и кај Палагружа.

Ова е прв пат да се забележат вакви високи вредности на Јадранот, покривајќи ја површината на морето до длабочина од околу триесет метри. Патем, овој феномен е чест во многу посолениот и потопол Левант, каде што се создава најсолена вода во Медитеранот, т.н. Левантинска интермедијарна вода.

Ова знаење ги охрабри хрватските и италијанските истражувачи да се забавуваат со просторно и временско проширување на овој феномен. Анализите спроведени од овој тим научници ги објаснија причините за појавата на вода со толку висока соленост. Феноменот е делумно предизвикан од зголемениот прилив на високосолена вода од Левант и Јонско море, а делумно се должи на процесот во самиот Јадран.

Бидејќи животот во морето, од планктоните до рибите и бактериите зависи од температурата, соленоста и достапните хранливи соли, набљудуваните промени сигурно ќе имаат значително влијание врз животот на Јадранот.

AnimeHeaven: Spicy Girl anime episode 7 online free at https://animeheaven.pro animeheaven dragon ball

Animepahe Watch anime online in high quality with english Subbed & Dubbed

WCOStream: Whistle! anime episode 39 online free at https://wcostream.cc watch anime

Website https://aniwatch.pro: Watch ZENONZARD THE ANIMATION aniwatch Episode 9 watch anime

Sqlservercentral: https://www.sqlservercentral.com/forums/user/kissanimemx

Guides: https://guides.co/p/kissanimemx