February 3, 2023 14:17
Балкан

Ѓукановиќ: Нема симетрија меѓу голема Србија и „асимптоматскиот црногорски национализам“

Балканските национализми и свештенонационализмите што ја поддржуваат СПЦ се најголемата закана за стабилноста на регионот, тврди црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ и додава дека секое флертување со неа може да биде фатално.

Ѓукановиќ на Балканскиот форум за интеграција, организиран од Европското движење на Црна Гора, рече дека не треба да има илузија дека балканските национализми се закопани.

Тие, рече тој, претрпеа пораз, но нивните автори не извлекле вистинска корист од тоа.

„Тие го чекаат своето време. Тие во моментов препознаа некои нови можности. Не грешам кога велам дека ја препознаа можноста во наводната сила на Русија“ вели Ѓукановиќ.

Тој рече дека „големиот српски национализам не треба да се бори со црногорскиот национализам“.

„Доколку решевме да го направиме тоа, ќе бевме губитници. Против целиот национализам треба да се бориме со идејата за граѓанско општество. Како лидер на ДПС добив сугестии центарот на гравитација на партиската програма да се префрли на право – мојот одговор беше не“, рече претседателот на Црна Гора.

Ѓукановиќ изјави дека во Црна Гора се обидуваат да создадат противтежа на големосрпскиот национализам „со измислување на терминот асимптоматски црногорски национализам“.

„Тоа е обид да се прикрие нивната служба за големосрпскиот национализам. Секогаш кога некој ќе ви каже дека е против големосрпскиот национализам, но и против големиот ‘асимптоматски црногорски национализам’, не верувате во ништо. Тој е во колепката на големосрпскиот национализам и рускиот империјализам. Нема симетрија меѓу великосрпскиот национализам и ‘асимптоматскиот црногорски национализам’. Тоа е измислица со која не треба да се работи“, изјави Ѓукановиќ, објави „Подгорица вјести“.