April 24, 2019 22:23
Македонија

Ѓорѓев: Од 850 до 1250 луѓе годишно во Скопје умираат од аерозагадувањето

Професорот Драган Ѓорѓев од Институтот за јавно здравје во емисијата „Отворено“ на Алфа телевизија истакна дека е точен фактот од Светската здравствената организација дека смртноста по градови каде загаденоста е висока бележи зголемување.

Кај нас бројот на смртни случаи пресметан по тие референтни методи се движи ако ни е годишната смртност во државата 10.000 случаи, од нив 20 проценти можат да бидат атрибутивно врзани за аерозагадувањето. Во Скопје ако е 5.000 случаи годишната смрност, од 850 до 1250 нашите најнови истражувања покажуваат дека можеме да ги врземе како последица на аерозагадувањето. Истото важи и за останатите градови каде 20 до 30 проценти од вкупната смрност се должи на загадувањето, вели професорот Ѓорѓев.

Тој истакна дека чим ни се зголемува смртноста и заболувањата на ниво на Македонија, значи дека мерките не функционираат, односно се пожали дека институциите немаат основни елементи по кои би можеле да ја следиме ефикасноста на оние мерки кои велат дека ги воспоставиле досега.

Професорот вели дека маските кои се обезбедени за граѓаните се само козметички мерки кои во суштина воопшто не го решааат проблемот.

Нови вести

Штабот на Пендаровски: Новинарката Снежана Лупевска не ја говори вистината

Igor

Заев од Прилеп: Сите вие што останавте дома знам дека се ежите од помислата за враќање на режимот на Груевски

Igor

Демократската партија на Турците: Ги осудуваме влијанијата врз функционирањето на ИВЗ

Igor