August 13, 2022 18:34
Свет

Шолц планира да ги поттикне другите членки на ЕУ да го олеснат проширувањето

Европската унија треба да го олесни пристапувањето на новите членки, изјави германскиот канцелар Олаф Шолц во интервју за германската новинска агенција ДПА и ги изложи своите планови за убедување Унијата да ги „модернизира” своите процеси.

„Време е не само земјите кандидати, туку и самата Европска унија да се подготви за проширување на клубот”, изјави тој за ДПА.

„За да се случи тоа, мора да ги модернизира своите структури и процесите на одлучување. Нема да биде можно да се одлучува за се што е решено со едногласно гласање денес со едногласно гласање во иднина”.

Тој додаде дека се надева дека ќе ги изнесе своите предлози на самитот на ЕУ закажан за четврток и петок.

Шефовите на 27-те земји-членки на состанокот треба да ги разгледаат апликациите за членство во ЕУ од Грузија, Молдавија и Украина. Ова ќе дојде само една недела откако Европската комисија препорача Молдавија и Украина да станат официјални кандидати за членство, мислење поддржано од Шолц.

Во моментов, прашањата за кандидатскиот статус мора да бидат едногласно договорени од сите 27 земји-членки, но во ЕУ долго време се расправа за ублажување на ова правило. Сепак, какви било реформи во процесот може да се спроведат само доколку има едногласна поддршка за таквите промени, наведува ДПА.