December 7, 2021 04:14
Скопје

Шилегов: Во Ѓорче за 4 години направиме толку, колку што Градот нема направено во  изминатите 40 години

Ние малку зборуваме, многу добро планираме, уште подобро реализираме, во општина Ѓорче Петров за 4 години успеавме да направиме толку, колку што Градот нема направено во  изминатите 40, истакна кандидатот на СДСМ и Коалицијата  за градоначалник на Скопје Петре Шилегов, во обраќањето во Ѓорче Петров.
Тој нагласи дека Данела Арсовска во својата програма нуди проекти кои се веќе реализирани, толку многу ги потценуваат граѓаните, што ветуваат се и сешто.
Ќе градела булевар Борис Трајковски, тој е направен, ќе градела Булевар Словенија и тој е направен, ќе градела тунели под Лимак и тие се направени, нагласи Шилегов.
Тој нагласи дека Булевар Словенија ќе продолжува до Ново село, со мостови преку Лепенец, за  да може граѓаните  од тој дел да имаат комуникација со градот и вентили за излез, а не да вртат 30 километри за да дојдат до центарот на градот.
Ние покажавме како се сака Скопје, затоа што рамномерно инвестиравме во 4 години во сите делови на градот, изградивме и реконструиравме преку 40 улици, изградивме 4 нови булевари и тоа  АСНОМ, Христијан Тодоровски Карпош, Босна и Херцеговина и Никола Карев заедно со Пластичарска, еден мост завршивме, друг се гради, од подземниот тунел завршени се 300 од 750 метри, истакна Шилегов.
Тој нагласи дека за Скопје, како брз, модерен европски град не постојат брзи  и лесни решенија.
Таквите решенија се брзоплети, опозицијата во центарот на Скопје потроши 680 милиони евра, а сега фасадите се распаѓаат на еден ветар, не мислеа на луѓето, мислеа на најкриминалниот проект во историјата на современа Европа – Скопје 2014, порача Шилегов.
Покажавме и докажавме дека граѓаните ни се важни, не се тука граѓаните да служат на политиката, туку политиката да има служи на граѓаните да ги решава нивните проблеми, да отвора нови перспективи, да дава можност на секој подеднакво да живее, да расте и да се развива во современ град, нагласи Шилегов и најави дека општината Ѓорче Петров и Градот Скопје ќе субвенционираат 50% за секое дете запишано во градинка, бидејќи на младите им треба помош, кога основаат семејство, за да останат тука, тука да ги чуваат своите деца.
Тој нагласи дека во наредниот период ќе продолжи она што е започнато, реализација на визијата во Скопје до 2024 година да нема сообраќаен метеж.
Ѓорче Петров ќе биде една од почетните станици на БРТ, со кој граѓаните за 20-30 денари за 35 минути со 21 застанување ќе стигнуваат од Ѓорче до Ново лисиче, нагласи Шилегов, додавајќи дека за ваков проект се зборува 40 години, а градот предводен од СДСМ го доведе во фаза на изградба за само 2,5 години.
Тој истакна дека императив е здравата животна средина и затоа ќе продолжи субвенционирањето во вредност од милион евра секоја година за замена на печките со инвентори.
Тој ги повика граѓаните на 17 октомври масовно да гласаат за број 12, за советот на општина Ѓорче Петров, предводен од Илија Спасовски,  за градоначалникот Александар Наумоски, за советот на град Скопје, предводен од Софија Пејкова и за градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов, да продолжи Најдоброто, за Скопје какво што го заслужуваат граѓаните.