January 30, 2023 03:37
Балкан

Шведска екстрадира во Турција член на курдската ПКК

Шведска го екстрадираше Махмут Тат во Турција, првиот човек осуден за членство во Курдска работничка партија (ПКК), која за Анкара е терористичка организација.

Тат, кој во Турција е осуден на шест години и 10 месеци затвор, синоќа е донесен во Истанбул и одведен во притвор.

Тат поднесе барање за азил во Шведска во 2015 година, но тоа беше одбиено, а неодамна беше приведен од шведската полиција.

Тоа е прв конкретен чекор на Шведска во реализација на меморандумот за членство во НАТО, потпишан со Турција во јуни, што вклучува екстрадиција на лица вклучени во терористички активности.