October 21, 2020 15:24
Свет

Швајцарците го поддржаа купувањето нови борбени авиони

Швајцарците денеска на референдум го поддржа планот на владата за купување нови борбени авиони, со изненадувачки тесно мнозинство од 50,1 процент.

Британските медиуми пренесуваат дека вредноста на набавката изнесува шест милијарди швајцарски франци, а владата следната година ќе треба да избере меѓу неколку производители на борбени авиони како што се Ербас, Боинг и француски Рафал.

Авионите ќе ја заменат застарената флота од 30 борбени авиони Хорнет F/A 18, што од употреба ќе бидат повлечени во 2030 година. с