Македонија

Членовите на ДИК нема да земат дополнителни бонуси за локалните избори

Членовите на Државната изборна комисија нема да земат дополнителни надоместоци за локалните избори. На денешната седница тие изгласаа измена и дополнување на Правилникот за надоместоци на изборните органи за локалните избори и, како што појасни членот на ДИК Борис Кондарко, се работи за прецизирање и дополнување на Правилникот.

-Членовите на ДИК освен нашите редовни плати нема да земат никави бонуси, иако имаме право на тоа, рече Кондарко.

Надоместоците за други лица вработени во ДИК, лица дополнително ангажирани, членовите на ОИК и ИО остануваат, а се додаваат и членовите на Избирачката комисија на Град Скопје. Се зголемува за 25 отсто надоместокот за ОИК и ИО во општините каде што имаше втор круг гласање за градоначалник, како и за 20 отсто за избирачките органи во општините каде што имаше гласање на болни и изнемоштени лица.

Дополнителни надоместоци ќе има и за вработените во ДИК во подрачните одделенија и канцеларии на ДИК, како и за вработените во МВР кои го обезбедуваа доверливиот гласачки материјал и терминалите за отпечатоци од прсти. Исто така ќе има и корекции на критериумите за вработените во стручната служба на ДИК кои извршувале задачи надвор од описот на нивното работно место според систематизацијата на ДИК, како и за сертифицираните едукатори.

ДИК денеска ги потврди и конечните резултати од вториот круг на локалните избори за градоначалник на Дебар што се одржа на 14 ноември. Победи кандидатот за градоначалник на ДУИ Хекуран Дука. ев/са/

AnimeHeaven - Watch HD Anime Online Free | AnimeHeaven.pro. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

AnimeHeaven Attack on Titan Season 3

watch anime dub AnimeHeaven The World's Finest Assassin Gets Reincarnated in Another World as an Aristocrat

free anime online To Your Eternity

animes online Komi Can’t Communicate

watch anime That Time I Got Reincarnated as a Slime