November 30, 2020 01:37
Свет

Чешкиот парламент го поддржа продолжувањето на вонредната состојба до 12 декември

Долниот дом на чешкиот парламент го поддржа владиниот предлог за продолжување на вонредната состојба до 12 декември поради пандемијата на коронавирус.

Вонредната состојба е правна основа за некои владини мерки насочени кон забавување на ширењето на инфекцијата, како што се ограничување на собири, привремено ограничување на деловната активност и ноќен полициски час.

Чешка, една од најтешко погодените земји од пандемијата на коронавирус, објави 5.515 нови случаи на инфекција, соопшти Министерството за здравство.

Министерството објави дека починале уште 66 лица, односно вкупно 6.740, објави „Ројтерс“.