October 26, 2020 02:18
Свет

Цивилен товарен брод и руска воена фрегата се судриле во теснец меѓу Данска и Шведска

Теснец меѓу данскиот остров Зеланд и Шведска, кој го поврзува Категат со Балтикот, стана место на инцидент со судир на бродови, пренесува шведскиот радиодифузер СВТ.

Данската армија извести дека цивилниот товарен брод „Ледена роза“, и руска воена фрегата се судриле во теснецот Оресунд меѓу Данска и Шведска.

„ Инцидентот не предизвикал никакво загадување и ниеден од бродовите не е евакуиран,“ рече Лисбет Јоргенсен, дежурен офицер во Оперативниот центар на Данските вооружени сили.

Цивилниот брод, наводно, е товарен брод со контејнери.

Причина за судирот, наводно било магливото време во областа. Бидејќи несреќата се случи на данската страна на теснецот, Данска ја води истрагата. Земјата, исто така, наводно побарала од Шведска помош, па поморската спасувачка служба и крајбрежната стража испратиле неколку единици и на местото на судирот.

Конфликтните извештаи сугерираат дека и двата брода биле во движење кога руската воена фрега се судрила со данскиот брод со контејнери. Од ударот се отворила дупка на данскиот брод, но немало истекување на нафта.

„Ледената роза“ се следи за да се осигура дека може безбедно да остане на површина. Според податоците од мониторингот на морнарицата, бродот пловел од Санкт Петербург до Гетеборг.