January 28, 2022 07:22
Економија Македонија

ЦЕФТА го промовираше проектот „SEED+” за поефикасен трговски процес

Претставници на царинските, фитосанитарните и ветеринарните служби на страни потписнички на ЦЕФТА, Европската комисија и Италијанската царина, кои се и партнери на проектот за електронската размена на податоци „SEED”, на состанокот во Будва ја промовираа надградената верзија „SEED+”. Како што посочија претставниците, оваа верзија дополнително ќе ја зголеми ефикасноста и ќе ги поедностави процедурите. Во пракса, тоа ќе значи дополнително намалување на времето на чекање на премините, поедноставени процедури за инспекција, намалени формалности и помали трошоци.

Според Емир Ѓикиќ, директор на Секретаријатот на ЦЕФТА, SEED+ е еден од најважните приоритети во ЦЕФТА, кој ќе вклучува размена на податоци меѓу царинските управи и сите агенции кои се занимаваат со царинење, а на крајот ќе се прошири и на трговија со услуги предвидени во Планот за заеднички регионален пазар. SEED+ ќе овозможи и воведување на е-сертификација, што ќе доведе до трговија без хартија во ЦЕФТА, која до неодамна се сметаше за далечна иднина.

Генералниот директор на Царинската управа, Славица Кутиров очекува дека имплементацијата на овој проект ќе резултира со голема и многу значајна промена во регионите на Западен Балкан и ЦЕФТА, во рамки на електронската размена на прекугранични документи и нивното меѓусебно признавање од страна на инспекциските органи.

-За мене е огромно задоволство што сум во Будва бидејќи сме сведоци на лансирањето на проектот SEED+ System. Планираната динамика предвидува во јуни следната 2022 година тоа да се види на дело, рече Кутиров.

Генералниот директор на Директоратот за соседство и преговори за проширување, Мачеј Поповски, рече дека зелените коридори во претходниот период ја покажале сета своја сила и важност за регионалната економска и трговска соработка.

-Ја имате нашата целосна поддршка да продолжите со достигнувањата на ова поле и да ги направите што е можно повидливи во пракса. Нема сомнеж дека заедничкиот регионален пазар има потенцијал да донесе огромни и трајни придобивки за сите граѓани на Западен Балкан. Регионалниот пазар е најдобриот пат за влез на европскиот пазар и Европската унија, рече Поповски.

Како што истакна Владимир Ѓаковиќ, директор на Управата за безбедност на храна, ветеринарни и фитосанитарни работи, SEED+ е од клучно значење за управите надлежни за фитосанитарни работи.

-Преку системот SЕED+ однапред ќе добиеме податоци за пратките и со тоа ќе добиеме можност поефикасно да располагаме со ресурсите, а дополнително преку овие активности ќе го подобриме системот за размена на податоци во согласност со нашите напори за усогласување со барањата на ЕУ во оваа област, додаде Ѓаковиќ.

english anime. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

AnimeFreak Attack on Titan Final Season (Dub)

anime freak tv Your Lie in April

watch anime online AnimeFreak Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town?

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba

AnimeFreak Welcome to Demon School! Iruma-kun Season 2