Македонија

Цените на основните производи остануваат замрзнати

Цените на основните продукти остануваат замрзнати. До крајот на февруари лебот, млекото, шеќерот, брашното, маслото за јадење, месото, сирењето, урдата, јајцата, тестенините и оризот ќе се продаваат по иста цена.

Владата на Република Северна Македонија на денешната 8 седница донесе одлука да продолжи важноста на мерката за определување највисоки цени на основните прехранбени производи, како што се: леб, шеќер, брашно-тип 400, сончогледово масло за јадење, трајно млеко со масленост од 2,8%, 3,2% и 3,5%, свежо месо и сувомеснати производи, сирење и урда, ориз, јајца и тестенини.
Со оваа одлука највисоките цени на овие производи остануваат на нивото на редовните цени кои се применувале на 1 декември 2021 година, во трговијата на големо и трговијата на мало, при што се исклучуваат цените на попуст (акциски попуст/снижување/распродажба) кои важеле на 1 декември 2021 година.

Оваа интервентна мерка на пазарот, која започна да се применува од 6 декември 2021 година ќе продолжи да се применува до 28 февруари 2022 година.

Дел од бизнисите пак чии цени се замрзнати, се пожалија дека ваквата мерка им е на штета и дека не треба да се прдолжи, или ако се случи тоа да им помогне државата. Посочија дека нивните производствени трошоци се многу високи и со ваквите ограничувања не се сигурни дека ќе можат да ги испорачувата потребните количини на производи.

Замрзнувањето на цените важеше во трговијата на мало и на големо.

https://animedao1.com/. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

AnimeDao Banished from the Hero’s Party, I Decided to Live a Quiet Life in the Countryside Episode 11

anime dao JUJUTSU KAISEN (Dub)

Kiss x Sis (TV)

Naruto: Shippuden

anime stream AnimeDao Banished from the Hero’s Party, I Decided to Live a Quiet Life in the Countryside