August 12, 2022 00:55
Економија Свет

Целосно закрепнување на светскиот воздухопловен сектор се очекува во 2023 година

Глобалниот воздухоловен сектор годинава посилно ќе закрепне од ефектите на пандемијата на коронавирусот отколку што претходно се проценуваше и веќе следната година може да се најде во плус, очекува Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (ИАТА).

На годишното генерално собрание во Доха ИАТА денеска ги објави проценките за падот на глобалните загуби годинава на 9,7 милијарди долари, од 42,1 милијарди долари минатата година. Здружението претходно предвиде пад од 11,6 милијарди долари за годинава.

Во проценките за 2023 година, извршниот директор на IATA, Вили Волш, очекува профитабилноста да се врати.

-Додека северноамериканските авиокомпании годинава би можеле да остварат профит од 8,8 милијарди долари, загубите ќе продолжат да се бележат во другите делови на светот, рече Волс.

Европските авиокомпании би можеле да ги намалат своите годишни загуби за околу две третини, на 3,9 милијарди долари, а регионот Азија-Пацифик очекува загубите да се намалат на 8,9 милијарди долари.

Континуираните ограничувања на мерките за борба против повторните пандемии во Кина го забавија закрепнувањето на побарувачката, соопшти ИАТА.

Руската инвазија на Украина, исто така, ја притисна добивката, зголемувајќи ги трошоците за гориво и принудувајќи ги авиокомпаниите да ги заобиколат рутите меѓу Европа и Азија, според ИАТА.