November 28, 2020 18:17
Балкан

Хрватските новинари бараат онезвозможување коментари под текстовите на интернет поради говор на омраза

Хрватските здруженија на новинари ги повикаа медиумите в петок, 23 октомври, на два часа да оневозможат објавување коментари под нивните текстови на Интернет, што би бил почеток на заедничката борба против говорот на омраза.

„Целта на акцијата е да се предупреди на условите во кои работат новинарите со години и на говорот на омраза на кој се изложени”, предупредуваат во денешното соопштение од Хрватското здружение на новинари (ХНД) и Синдикатот на новинари од Хрватска, со оценка дека „нештата излегле од контрола”.

„Говорот на омраза, кој досега претежно остануваше во сферата на социјалните мрежи, се прелеа во реалниот свет. Проблемот со говорот на омраза, но и односот кон медиумите и новинарите, е голем и нема да се реши преку ноќ”, се вели во заедничкото соопштение.

Нагласено е дека новинарството не е работа во која се споделуваат комплименти и дека секој може да добие забелешки за некоја приказна.

„Тоа е реалноста на нашата работа, навикнати сме и не правиме проблем за тоа. Проблемот е омразата и заканите кои стануваат појасни и погрди, особено во последно време, се прелеваат на улиците и мора да се загрижиме, па и за безбедноста на нашите колеги. и колегите на терен”, потенцираат од здруженијата.

Во соопштението се вели дека дел од причината лежи во постапките на одделни новинари, уредувачката политика и недостигот на солидарност и колегијалност меѓу новинарите.

„Заедно можеме да ги промениме работите”, сметаат здруженијата и им сугерираат на медиумите да спречат објавување коментари под текстовите на порталите и социјалните мрежи во петок од 11 до 13 часот, со образложение дека забраната е предупредување за говор на омраза.