September 22, 2019 10:34
Балкан

Хрватска враќа во служба 2.000 пензионирани полицајци

За прв пат од војната, Хрватска враќа 2 000 пензионирани полицајци во служба заради мигрантите и потребата од зголемена гранична контрола.

Иницијативата ја покренало Министерството за внатрешни работи, пред се ’ поради повеќегодишната мигрантска криза и потребата од засилена гранична контрола, пишува загребачки „Јутарњи лист“.

Во владината удредба , меѓу другото, се наведува дека Хрватска ќе претседава со Советот на Европа во првата половина на следната година, што исто така ќе бара ангажирање на повеќе полициски сили за обезбедување и заштита на лица и објекти, а тоа можат да го работат, како што се наведува, само оспособени резервни полициски службеници.

Нови вести

Во Албанија од земјотресот оштетени 109 куќи, седум станбени згради, повредени 68 лица

Igor

Kоштуница предлагал Косово да биде како Хонг Конг

Igor

Околу 70 полесно повредени во земјотресoт во болниците во Тирана и Драч

Igor