January 30, 2023 02:59
Балкан

Хрватска влезе во Шенген, за Бугарија и Романија потврдено е ветото

Бугарија и Романија остануваат надвор од Шенген зоната, откако не успеаја да добијат едногласна поддршка од Европскиот совет во Брисел, пишуваат бугарските медиуми.

Според информациите, на Хрватска и’ е одобрено да се приклучи.

На почетокот на денешниот состанок на министрите за внатрешни работи на земјите членки на ЕУ, Австрија најави дека ќе стави вето на влезот на Бугарија и Романија.

Холандија рече дека ќе го поддржи влезот на Романија, но не и на Бугарија.