January 21, 2022 22:02
Македонија

Хоџиќ во Брисел: Помалубројните заедници се секогаш наклонети кон ЕУ и НАТО

Заменик директорот на Агенцијата за остварување на правата на помалубројните заедници (АОПЗ), Џелал Хоџиќ, вчера оствари средби со европратеници во Брисел, меѓу кои и со известувачот за Северна Македонија во Европскиот парламент, Илхан Ќучук.

Хоџиќ, кој е и претседател на Странка на демократска акција за Македонија (СДА) се сретна и со пратеникот Карло Реслер од Хрватска.

Пораката која им е повторно пренесена на европратениците на две недели пред клучниот министерски Совет на ЕУ на кој Северна Македонија го чека одамна ветеното отворање на преговори со ЕУ, е дека за земјата членството во Унијата, како и во НАТО се од голема важност за сите етнички заедници, вклучително малубројните.

– Сите помалубројни заедници секогаш се наклонети кон развојот на демократските процеси, како и евроатланските и европските интеграции. Повеќе демократија, повеќе ЕУ и повеќе НАТО, значи повеќе глас и подобар статус за помалубројните заедници, изјави Хоџиќ.

За помалубројните заедници „тоа е подобра позиција да дадат свој придонес во развојот на македонското општество, но и подобра позиција за заштита, развојот и промоција на идентитетот и културата на самите помалубројни заедници”, додаде заменик директорот на АОПЗ.

Според Хоџиќ. треба во пракса да се подобрат правата на помалубројните заедници во Северна Македонија, кои ги предвидуваат Уставот и законите, во областа на образованието на мајчин јазик, промоција на културата, правичната застапеност, како и поддршка за проектите важини на помалкубројните заедници. Хоџиќ на средбите беше придружуван од членови на заедницата на Хрватите.

anime flix. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

english dubbed anime ANIMEFLIX Dragon Ball Super

anime streaming ANIMEFLIX Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town?

animeflix ANIMEFLIX The Misfit of Demon King Academy: History’s Strongest Demon King Reincarnates and Goes to School with His Descendants

animeflix ANIMEFLIX Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time

That Time I Got Reincarnated as a Slime