August 14, 2022 07:38
Магазин

„ХМ” – Најлуксузниот и најмоќен автомобил во историјата на „БМВ”

„БМВ” претстави нов концепт на автомобил, наречен „ХМ”. Во 2022 година, компанијата од Минхен ќе почне со масовно производство на ова големо хибридно теренско возило. Тоа ќе биде најмоќниот нивен автомобил досега.

Работата на автомобилот ја спроведуваат стручњаци од специјалната „М-дивизија” на компанијата којашто годинава слави 50-годишнина. По спортскиот автомобил „М1″ од 1978 година, „ХМ” е вториот самоуправувачки автомобил на „БМВ”. Прототипот е опремен со нов систем од бензински и електричен мотор, кои имаат вкупно 1000 ĸоњcĸи cили и 750 њутн метри моќност. Со сѐ тоа, се постигнуваат 100 ĸм/ч за помалку од четири секунди.

Останатите технички подробности сѐ уште се чуваат во тајност, но може да се претпостави дека главниот погон ќе користи 4,4-литарски В-8 мотор. Електричниот мотор на батерии ќе обезбедува дополнителна влечна сила и економичност на горивото.

Околу цената, се проценува дека таа ќе биде над 160.000 долари (141.000 евра).