August 20, 2022 00:53
Свет

Харадинај и Гуцати во Хаг се осудени на 4,5 години затвор поради попречување на судски процес и заплашување сведоци

Судот за злосторства на борците на Ослободителната војска на Косово (ОВК) во Хаг денеска ги осуди Хисни Гуцати (Хисни) и Насим Харадинај на четири и пол години затвор и парична казна од по 100 евра за попречување на судскиот процес и заплашување сведоци.

Гуцати (54), претседател на Здружението на борците на ОВК и Харадинај (58), потпретседател на здружението, судот ги прогласи за виновни по пет од шест точки: „злосторства против правдата – попречување на службените должности (две точки), како и за „заплашување на сведоци и кршење на тајноста (две точки)“.

Судскиот совет утврди дека обвинителите не ја докажале вината на обвинетите за одмазда против сведоци. Според судијата претседавач Чарлс Смит, Гуцати и Харадинај биле осудени затоа што биле „на повеќе од 20 настапи во медиумите“ на прес-конференции на Здружението на борци на ОВК во Приштина од 7 до 25 септември 2020 година објавиле доверливи документи на судот и обвинителството за злосторствата на борците на ОВК, вклучувајќи ги и идентитетите на потенцијалните сведоци.

Судот, чие официјално име е Специјализиран совет на Косово, утврди „во име на народот на Косово“ дека Гуцати и Харадинај имале „директна намера“ да го опструираат судот и да малтретираат и заплашуваат сведоци и „ги откриле имињата и личните податоци на стотици сведоци“.