August 12, 2022 02:41
Свет

Француски министер: Ќе бидат потребни 15 или 20 години за Украина да влезе во ЕУ

Ќе бидат потребни „најверојатно 15 или 20 години” за Украина да се приклучи на Европската унија, изјави денеска францускиот министер за европски прашања Клемент Бон, препорачувајќи Киев во меѓувреме да се приклучи на европската политичка заедница, како што предложи претседателот Емануел Макрон.

– Човек треба да биде искрен. (…) Ако кажеме дека Украина ќе влезе во ЕУ за 6 месеци, година или две, се лажеме. Тоа не е точно. Поверојатно за 15 или 20 години, а тоа е многу долг период, изјави Бон за Радио Ј, пренесува Хина.

– Не сакам да им се продаваат илузии и лаги на Украинците. Ако на Украинците им се каже „Добредојдовте во ЕУ”, но вие не сте ги прочитале ситните букви на дното на договорот, а тоа е за 15 години, мислам ќе разочараме цела генерација Украинци. Во меѓувреме, им должиме на Украинците (…) политички проект во кој можат да влезат, рече Бон.

Европската политичка заедница, предложена од претседателот Макрон, е „комплементарна на ЕУ” и „може да понуди политички и конкретен проект на земјите кои не се во срцето на ЕУ и сакаат да се доближат до неа”, рече тој.

– Но, тоа не значи дека вратата е затворена, напротив, таа е отворена, рече Бон, укажувајќи на придобивките како што се „слободното движење во Европа” и „делумните придобивки од европскиот буџет за обнова на Украина” или можеби заедничката енергетска политика.

Прашањето за проширувањето на ЕУ со Украина, Грузија и Молдавија создава контроверзии и несогласувања во Унијата.